Catalyst România lansează un nou fond de venture capital care va investi mai mult de 40 mil. EUR în companii de tehnologie

Comunicat de presă

București, 2 decembrie 2020

Fondul de investiții Catalyst România, susținut de 3TS Capital Partners, lansează cel de-al doilea fond al său destinat finanțării companiilor din tehnologie, media și telecom, după finalizarea primei runde de capitalizare. Fondul, care urmărește să strângă 40-50 mil. EUR, a fost înființat ca urmare a apelului pentru expresii de interes lansat de Fondul European de Investiții (FEI) către  echipele de management de a investi resurse financiare provenite din Resurse Rambursate JEREMIE, din programul InnovFin Equity al UE și în urma unei participării consistente din partea investitorilor privați.

Catalyst România este primul administrator de fond care reușește să lanseze al doilea fond de venture capital de tip „early growth”, după succesul primului fond care a fost finanțat majoritar prin Inițiativa JEREMIE. Primul Fond a investit in ultimii ani peste  12 mil. EUR în 10 companii cunoscute de tehnologie din România , printre care Elefant.ro, Vola.ro, Vector Watch, Avocatnet.ro, SmartBill, Green Horse Games şi OmniConvert.

Catalyst România Fund II va continua să vizeze companiile de tehnologie care au deja un istoric de produse lansate pe piață și echipe de management cu experiență. În perioada inițială de investiții, noul fond va investi între 1mil. și 3 mil. EUR într-un număr de 16 companii românești, cu scopul de a le sprijini obiectivele de creștere și extindere internațională. Catalyst va facilita de asemenea accesul acestor companii la know-how, resurse, parteneri de afaceri și investitori din Europa, SUA şi Asia. Având în vedere că beneficiază de surse diverse de capitalizare care completeaza finanțarea FEI, politica de investiții permite fondului să identifice oportunități de investiții și în alte țări din Europa de Est sau de pe glob, atâta timp cât entitățile vizate înregistrează activități economice în România, fie prin operațiuni locale, fie prin echipe de dezvoltare sau vânzări.

„Lansăm noul fond de venture capital la momentul potrivit pentru companiile de tehnologie. Domeniul cunoaște o nouă etapă de dezvoltare alimentată de Covid – 19. În ciuda dificultăților umane, sociale și economice, pandemia ne împinge să avansăm într-un ritm mai rapid decât de obicei către o lume mai sigură, mai flexibilă și mai digitală. Suntem gata să oferim companiilor și echipelor din domeniul  tehnologiei resursele financiare atât de necesare, precum și experiența noastră îndelungată în creșterea afacerilor din domeniu”, a declarat Marius Ghenea, Managing Partner Catalyst România. 

Finațarea disponibilă fondului Catalyst România II prin Resurse Rambursate JEREMIE România și programul InnovFin Equity se ridică la 15 mil. EUR. Restul capitalului a fost asigurat prin participarea a mai mult de 30 de investitori privati – antreprenori locali experimentați și executivi de top din diverse domenii, inclusiv câţiva fondatori de companii în care a investit Catalyst I.

„Cunoaștem de mai mulți ani echipa de management Catalyst România și am fost întotdeauna  impresionați de activitatea lor, de portofoliul de investiții, precum și de implicarea lor in ecosistemul antreprenorial românesc. Ne bucurăm să vedem că au reușit să lanseze a doua generație a fondului și că suntem parte a acestui proiect”, a declarat Adrian Mihai, Managing Partner FAN Courier.

Financed by

JEREMIE România este un set de instrumente financiare finanțat initial din fonduri structurale ale României din perioada de programare 2007-2013. La finalul perioadei de programare, în temeiul unui nou acord semnat în septembrie 2020, FEI continuă să gestioneze, pentru și în numele Guvernului României, fonduri rambursate din implementarea inițială, denumite Resurse Rambursate JEREMIE.

„JEREMIE intră într-o nouă etapă – prin reutilizarea resurselor financiare rambursate din  instrumentele implementate anterior, inițiativa continuă să formeze unui ecosistem de investiții private equity în România, facilitând atragerea și cooperarea investitorilor publici, instituționali  și privați. Este cea mai importantă contribuție a JEREMIE, pe lângă susținerea IMM-urilor din România cu finanțări și investiții care le ajută să se dezvolte și să creeze locuri de muncă. Urez succes experimentatei echipe Catalyst România”, a completat Pablo Millan, Head of Unit, Mandate Management – Equity, FEI.  

Catalyst România are un istoric consistent de investiții pe plan local în companii de tehnologie.  Infuzia de capital, know-how, bune practici pentru extinderea afacerii, asistență în implementarea strategiei și networking oferite de echipa Catalyst a asigurat o creștere anuală de 40% pentru întreg portofoliul.  Catalyst România Fund I a raportat deja vânzarea a două dintre companiile din portofoliu către  investitori strategici, alte trei companii fiind în proces de vânzare. În următorii ani, primul fond își va închide complet portofoliul, fie prin tranzacții cu investitori strategici sau financiari, fie prin listări la bursele din regiune, începând cu Bursa de Valori București.

Despre Catalyst România

Catalyst România este fund managerul care a lansat, în 2012,  primul fond de private equity și venture capital destinat României și finanțat prin JEREMIE. Echipa de management , compusă din Marius Ghenea, Alin Stanciu și Jozsef Kover, va viza cu prioritate investiții în sectoare cu creștere rapidă, inclusiv Tehnologie&Internet, Media&Comunicații și Servicii de tehnologie. Echipa va asigura capital de creștere companiilor care sunt sau pot deveni lideri regionali sau jucători globali. Pentru informații suplimentare, vă rugăm să vizitați www.catalystromania.com.

Despre Fondul European de Investiții

Fondul European de Investiții face parte din Grupul Băncii Europene de Investiții. Misiunea sa principală este să sprijine întreprinderile mici și mijlocii ale Europei prin acces la finanțare. FEI dezvoltă instrumente de capital de risc și pentru creștere, garanții și instrumente de microfinanțare, care vizează în mod specific acest segment de piață. Prin rolul său, FEI promovează obiectivele UE în sprijinul inovației, cercetării și dezvoltării, antreprenoriatului, creșterii și ocupării forței de muncă.

Despre Programul InnovFin Equity                                                                                

Programul InnovFin Equity – administrat de FEI – face parte din „InnovFin – Finanțare UE pentru inovație”, o inițiativă lansată de Comisia Europeană (CE) și Grupul BEI în cadrul Horizon 2020. InnovFin Equity oferă investiții de capital și co-investiții pentru sau alături de fonduri de investiții, concentrându-se asupra companiilor aflate în stadiile incipiente de dezvoltare, care operează în sectoare inovatoare acoperite de Horizon 2020. Scopul este de a dezvolta un portofoliu extins de fonduri, mobilizând investiții de 4-5 miliarde EUR în companii înființate sau active în UE și în tările asociate Horizon 2020.

Contacte de presă

razvan.nastase@freecomm.ro, 0752 111 724

bucharest@3tscapital.com

www.catalystromania.com